Jako Van Dormael’ in yapımcılığını üstlendiği 1995 yapım dram türü film fransa, belçika, ingiltere yapımıdır. Filmde bakımevine bırakılmış bir down sendromlu çocukla hayatı kötüye giden, kendini işine vermiş fakat işiyle çelişkili olarak özel hayatında ayrı yaşadığı eşi ve çocuklarıyla sorunlar yaşayan orta yaşlı bir adamın sekiz günlük hikayesi anlatılır. Beraber geçirdikleri sekiz gün her ikisinin de hayatını oldukça değiştirir. Yalnızlık, sorumluluk ,aile ,çaresizlik, hayata bakış açısı, masumiyet, özgürlük gibi kavramları işleyen film insanın hayata bakışını sorgulayarak, hayatın asıl önemli olan noktalarına vurgu yapar.
Gösterge Çözümlemesi:
Gösterge İNSAN MEKAN NESNE DOĞA ZEMİN
Gösteren Down sendromlu Georges, pazarlama teknikleri uzmanı Harry Fransada iki şehir, kısa bir mesafelik yol Seyahat ettikleri araba, lunapark,televizyon Şehirler Doğal mekanlar
Gösterilen Yalnız, dış dünyayı anlamayan,kendi kurduğu hayatında yaşayan down sendromlu genç,işinde anlattıklarıyla çelişen hayata sahip eşinden ayrı çocuklarına zaman ayırmayan yalnız bir adam. İki ana karakterin hayatlarının kesişmesi ve şehir hayatının kozmopolit düzenin insanların yaşamda önemli noktaları gözardı etmeleri ve fark edilen olumlu, olumsuz önemli noktalar İki karakterin hayatlarının değişmesi süreci,özgürlük,mutluluk,hayal dünyasındaki yaşam Modern çağın insanlara olan olumlu olumsuz etkileri Anlatılmak istenen düşünceler
Filmde Kullanılan Göstergeler :
İnsan göstergesi olarak iki ana karakteri ele alabiliriz. Down sendromlu George kendi yaşam dünyasını zihninde oluşturmuş, gerçek yaşamdaki insanları anlayamamaktadır. Yaşamak istediği hayatı zihninde oluşturarak mutlu olmaya çalışmaktadır. İkinci karakter Harry ise iş yaşamında insanlara nasıl davranmaları gerektiğini anlatır fakat kendi özel hayatında insanlara kendi anlattıklarının tersini gerçekleştirerek mutsuz, yalnız bir hayat sürer.
Mekan göstergesine baktığımızda bir yolda hayatları kesişen iki karakter 8 günde hayatlarını fark etmeden değiştirmeye başlarlar.
Nesne göstergesinde araba karakterlerin yaşama bakış açısının değişmesini, lunapark özgürlüğü temsil eder.Televizyon sanal dünyayı temsil eder.
Doğaya baktığımızda modern yaşamın insanlara yaşattığı etkilerini görürüz.
Zemin göstergesinde filmin kurgu ve olayların gelişimine bağlı olarak anlatılmak istenen düşünceler kullanılmıştır.
Dizgisel ve Dizimsel Çözümleme:
Yaşam Ölüm
Mutluluk Mutsuzluk
Yalnızlık Aile
Neşe Hüzün
Özgürlük Kısıtlanmışlık
Doğal Yapay
Gerçek Hayal
Filmin çözümlemesinde kullanılan göstergeler filmin anlamsal özeti niteliğindedir.
Kodlar:
Filmde kullanılan kodlar dizisel çözümlemede belirtilmiştir.
Metafor ve Metonomi Kullanımı:
Filmde iki ayrı karakterin hayatlarının birleşiminden doğan değişimler şehir hayatının zorlukları insanlara olan etkileri, down sendromlu gencin yaşamak istediği fakat yaşayamadığı sıradanlıkla sıradan ve özel hayatında mutsuz karakterin yaşamları irdelenmiştir. Down sendromlu genç ailesinden kalanlarla ablası ve eniştesiyle yaşamak istemekte , annesinin ölümünü kabullenememekte onu zihninde yaşatıp mutlu olmaya çalışmaktadır.Diğer karakter ise kendi ilgisiz ve yetersizliğinden ötürü ailesinden ayrı bir yaşam sürmektedir.Down sendromlu genç diğer karaktere hayatını nasıl güzelleştireceğini ve mutlu olmayı fark etmeden öğretir, kendisi ise asla diğer insanlar gibi yaşayamayacağını tamamiyle anlayıp yaşamına son verir.