FAUST Filmi Çözümlemesi

Burhan
FİLMİN KİMLİĞİ
FİLMİN ADI : FAUST
YÖNETMEN: Alexandr SOKUROV
TÜR: DRAM
VİZYON TARİHİ: 29 Haziran 2012 (2s 14dk)
SENARYO : Alexandr SOKUROV
ESER : GOETHE

ÜLKE: Rusya





KONUSU
 Goethe’nin bilginin arayışı hakkındaki trajedisinden esinlenen Faust, ruhunu şeytana satan kahramanını izliyor. Filmin baş kahramanı Faust, felsefeyi, tıbbı, doğa bilimlerini, teolojiyi araştırmış, gençlik ve olgunluk çağını yeryüzünün sırlarını çözmek için tüketmiştir. Bütün hayatının muhasebesini yapmakta ve sonuç olarak gerçeğe ulaşamadığını anlamaktadır, içerisinde asla dolduramadığı bir boşluk ve binlerce cevaplayamadığı sorusu vardır. O dönemde ülkede veba hastalığı sarmıştır ve herkes Faust tan yardım istemektedir. Herkes gibi Faust ta yoksulluğun nimetlerinden yaranlanmaktadır ve bir gün güzel ve genç Margarete aşık olur ve şeytanla anlaşma imzalar. Film bize Faust un; tanrı,aşk ve şeytan arasında ki serüvenini anlatır.


GÖSTERGESEL ÇÖZÜMLEME

GÖSTERGE



İnsan
Mekan
Nesne
Doğa
Zemin
GÖSTEREN
Faust, Wagner,
Margarete
,Mauricius(şeytan)

Faust un , Şeytanın,Öğrencisinin,
aşık olduğu kadının evi. Kilise, orman ve sokaklar..
Yüzük, kitap,  kafes,baston ya da asa,
Orman
Kurgulanmış ve doğal mekanlar

GÖSTERİLEN
İnsan ruhunu aramak, sadakat ve sadakatsilik, güzelliği ile erkeğe karşı kullanılan kadın, tanrı yolundan ve insani değerlerinden çıkma..
Belirli bi bölgede birbiriyle ilişki içinde olan insanların yaşadığı ortamlar ve o yaşamlarla ilgi ip uçları..
Maddi ve manevi deger, hayatı anlamak, hükmetme, muhtaç bırakma,güç, aitlik
Özgür alan..
O döneme aitlik , anlatılmak istenen konuyu güçlendirme











DİZİSEL VE DİZİMSEL ÇÖZÜMLEME

Usta - Çırak
Ölü - Diri
Hasta - Sağlıklı
Zengin - Fakir
Masum - suçlu
Aç - Tok
Doğrular - Yanlışlar
Güzel - Çirkin
Aşk - Kaybetme korkusu
İnanç – İnançsızlık


FİLMİN KISA ÖZETİ

 Faust, ömrünü insan ruhunu , gerçekliği aramaya adamış bir doktor. Veba salgını ve uç ekonimiye sahip bi toplumda yaşam mücadelesi vermektedir. İnsanların açlıktan birbirlerine zarar verebileceği, ellerinde ne varsa satıp yerine karnını doyurabilecek bişeyler almaya çalışan ya da bu şekilde para bulmaya bir toplum. Faust ta bu şekilde para bulmaya çalışırken şeytanla tanışır ve ona para karşılığı verebilecek bişeyler arar. Oysa şeytanın amacı farklıdır. Beşeri olan şeyleri fausta tekrar hatılatıp tanrıyla arasına girmektir. Bunun için kullanabileceği en büyük silahta şehvettir. Genç ve güzel bir kadın olan Margarete a olan ilgisini fark eden şeytan, Faust la ruhu karşılığı yapacağı anlaşmanın tohumlarını ekmeye başlar.
  Faust u , Margarete a olabildiğince yaklaştırır ve bunu yaparken insanların zayıflıklarından yararlanmakta tereddüt etmez. İşler içinden çıkılamaz bir hal aldığında ise Faust ta ruhu karşılığı imzalayacağı anlaşmayı yaparlarsa, Margarete ın onun olacağını söyler. Aşk ve şehvetten gözü dönen Faust mürekkebi olmaması durumunda anlaşmayı kanıyla imzalar. Ama şeytan sözünde durmaz ve ruhunu aldığı Faust a hükmetmeye çalışır.

KARAKTERLER

Faust: Kumral, mavi gözlü, orta yaşlık, olgun görünümlü, vicdanlı biri. Yaşamı sürekli sorgulayan ve anlamaya çalışan sakin biri.
Mauricius (şeytan): Beyaz tenli , dökük cılız saçlı, dar omuzlu ama aşağıya doğru genişleyen biçimsiz fiziğiyle yerine göre yaşlı, yerine göre genç hareketlerde bulunan kurnaz, vicdansız, komik bir adam.
Margarete: Sürekli toplu sarı saçları, beyaz teni, masum gözleri, küçük dudağından kocaman gülümseme oluşturuşuyla hayranlık bırakan genç ve diri bir kadın.
Wagner:  Kumral, renkli gözlü, ustasına (faust) hayran, şapşal haraketler sergileyen bir adam

ANLATIMSAL ÇÖZÜMLEME



Film insan ruhunun bedendeki arayışıyla başlamaktadır. Bunun üzerine Fasut un ‘tanrı heryerdedir ,öyleyse hiçbir yerdedir’ yorumu üzerine öğrencisinin ‘para neredeyse, şeytanda oradadır’ söylemi ‘şeytanın’ ne şekilde karşımıza çıkacağı merakını uyandırmaktadır. Daha sonra; öğrencisinin kadavraların parasını nasıl ödeyeceklerini sorması, Faust un sokağa çıktığında gördüğmüz halkın durumu, babasının yanına para istemek için gidip, babasının kendisine gelen yemeği bile oğluyla paylaşmaması, yaşanan ülkenin ne kadar sefalet içerisinde olduğunu bize sergiliyor. Tabikide zengin kesimin varlığıda söz konusu.
 Babasının yanından çıktığında sokakta yiyecek için ufak bi çocuğu sıkıştırmış iki kişiyle karşılaşıyor ve çocuğa yardım ediyor. Bu davranış Faust un ne kadar çaresiz olursa olsun vicdan sahibi bi insan olduğunu vurguluyor. Yolda yürüken, insanları incelerken, her an sürekli hayatı sorgulayan bu adam para edecek değere sahip olduğunu düşündüğü yüzüğünü satmaya şeytanın yanına gidiyor. O kişinin şeytan olduğundan henüz haberi yok Faust un. Şeytan yüzüğün çok degerli olduğunu fakat bunun için ona para vermeyeceğini söylüyor. Ondan bir kitap imzalamasını istiyor ve ilk defa bu sahnede mürekkep alacak parası dahi olmadığını öğreniyoruz. Şeytan kendin mürekkebini vererek imzalatıyor. Daha sonraki sahne Faust öğrencisinin evinde kitap okuyor ve yime araştırması üzerine sohbet ediyorlar. Faust tan rahatsız olan evin sahibesi ayaklarını yıkarken sıcak su dökerek ve ardından şeytanın eve girmesini izin vererek bunu belli ediyor.

















Şeytan gelir ve fasutu götürür , kadınların çamaşırları yıkadığı bir mekana ve orda margarete ı görür. Şeytan komiktir ve kadınları güldürür. Soyunur ve suya girer . insan gibi görünen bi vücudu vardır ama erojen bölgesi ter taraftadır. Herkes şeytana bakar ve güler ,onu incelerler. Daha sonra Faust un Margarete a olan bakışlarını farkeder. Oradan çıkıp bir meyhaneye girerler. Orada bir grup asker içki içerler. Faust alışkın olmadığı bu yerde tedirgin bi şekilde otururken şeytan ortalarda dolanmaktadır. Meyhanenein sahibi gelip faustla sohbet eder ama sonradan konuyu alaya alır. Şeytanın verdiği siperişleri getirmeye gider. Ardından faust kalkar ama meyhanenin sahibi buna izin vermez ve hesabı kimin ödeyeceğini sorarken bir arbede yaşanır. Şeytan biraların tadı hakkında kötü konuşunca tartışma başlar bir genç arasında. Eline keskin bir nesne alır ve şovuna başlar. Duvarı delerek ordan şarap akıtmaya başlar. Herkes çıldırmış gibi şarap içmeye çalışır. Şeytanın atıştığı askerde tadına bakar ve tıpkı şeytanın yaptığı gibi şaraba kötü yakıştırmalar yapar. Atışırlarken şeytan öyle bi atak yapar ki . arkadan habersiz bi şekilde elinde sivri nesneyle yaklaşan Faustun üstüne itekler genç askeri. Kimse bu durumu farketmen şarabı içme derdinden. Şeytanın ısrarıyla orayı terk ederler. ‘ şimdi ne yapacaksın?’ der şeytan Faust a, ne kadar gerçek bilinse ve faust kaza olduğunu söylesede artık suç onun olmuştur bu soruyla. Yürürlerken margarete ı görürler, elinde çamaşır sepeti eve gidiyor tün kadınlar gibi. Faust da peşinde , kendine hakim olmadığı çok belli olan bi hareketle kızın boynuna doğru eğilir ve koklar

Hemen ileride kafes içinde vebalı bir insan ve karşısında ki evde ölmüş birisi . Bir kalabalık toplanmıştır ve Faustun babasıda gelmiştir şeytanı orada görünce bağırıp, küfredip, darp etmeye çalışır. Faust uzaklaştırır ve burda anlarız ki Faustla Şeytan arasında bir bağ kurulmaya başlanmıştır. Mergarete ı evlerine kadar takip ederler ve meyhanede ölen gencin ,kızın abisi olduğunu öğrenirler. Bu durum da şeytan faust a yardımcı olur ve gün geçtikçe faustu kendisine bağlar. Paylaşımları artmaya başlar. Hemen para bulur ve kızın annesine oğlunun ölümünün kaza olduğunu faust un adını ifşa etmeden söyler. Kadın bu kazaya neden olanı ve parayı kimin verdiğini merak eder ama pekte sorgulamaz. Cenazede faust margarete ın yanına gelir ve eline dokunur. Onu ne kadar fazla arzuladığını ve ona sahip olabilme isteğini hissedebiliriz.

 Ormanda dolaşmaya çıkarlar ,faust margarete ayrı annesi ve şeytan ayrı . şeytan annesini oyalamaktadır fakat bu uzun sürmez. Annesi faust la başbaşa görünce kızı hırpalamaya başlar. Annesiyle anlaşamadığı aşikardır. Kadın donuk suratlı, katı ve merhametsiz bi görüntüye sahiptir. Daha sonra kızı kilisede hangi gün ne şakilde göreceği ve konuşacağı aklını fausta yine şeytan verir. Kilise günü şeytan papazı oyalarken faust papaz kısmında kızı inleyecektir. Olaylar aynen de böyle olmuştur. Kız papaza (faust) annesinden nefret ettiğini bunun bi günah olduğunu ve bunun için tanrıdan af dileğini söyler. Sonra faust çıkar kabinden bunun bir günah olmadığını söyler biraz konuşurlar.- Yalnız kız kiliseye gelirken faust un öğrencisi yolunu keser ve kendisinin faust olduğunu Faust un yalan söylediğini söyler. Faust u çok seven ve ömrünün sonuna dek onu görmek isteyen öğrencisi faustun yerinde olmak istemiştir. Kendisi ruhunu şeytana satarken belki de bunu istemişti– 
Kız eve gider ,meyhane ve daha sonrasında faust u takip eden bir çift göz annesine oğlunu faust un öldürdüğünü söylemiştir bile. Kız da bunu öğrenir ve faustu görmeye gider. Yatağında yatan faust kızı görünce afallar ,toparlanarak buyur eder. Kız oturur ve uzun süre bakışırlar. Tam giderken sorar kız. ‘Kardeşimi sen mi öldürdün?’ hayır cevabını duymak ister ama faust doğruyu söyler. Artık herşey daha karışık durumdadır. Şeytan dan yardım ister ama şeytan ruhu karşılığında kızın onun olacağını söyler. Yine mürekkep yoktur ama daha önce aralarında lafı geçtiği üzre faust imzayı kanıyla atar. Bir sonra ki karelerde kız su kenarında bir yerdedir intihar etmek üzre gibi durmakta. Faust arkasından yaklaşır ve beraber suyun dibine dalarlar. Uyandıklarında annesinin odasında çıplaklardır. Faust bir rüyada gibi kalkar ve çıkar oda dan Bu sırada şeytan pencerede yanındaki yaratıkları içeriye yollar.
  Faust çıktığında ona zorla zırh giydirir ata bindirir ve uzak bir yere doğru yol alırlar. Gittikleri yerde öğrencisi ve bir kaç kişi daha faustun üstüne saldırır ve onları bırakmamalarını söylerler. Yaşanılacak bi yer olmayan kayalık bir yer. Ne yatacak ne de barınacak bir yer değil. Kuş uçmaz kervan geçmez deyimi tam buraya göre. Şeytan faustun elinden tutar ve seninle işimiz bitmedi diyerek çekip çıkarır aralarından.biraz daha yürürler bu sırada dikkati çeken yer faust un tanrıya yalvarmasıdır. İnsanların en zor zamanlarında tanrının akıllarına gelmesi ve yakarması burada da vardır. Her insan gibi faust ta bunu yapmaktadır. Faust şeytana kendisine yalan söylediğini söyler, margarete nin onun olacağı konusunda ki anlaşmalarını hatırlatır. Buna karşılık Şeytan artık faust un sahibi olduğunu ona ait olduğunu söyleyince faust şeytanı yere devirir ve üzerine koca taşlar atarak onu etkisiz hala getirir. Arkasına döner ve hür olduğunu düşünen bi tavırla gider.