OBEN YILMAZ’IN BİR ÇALIŞMASININ GÖSTERGEBİLİMSEL AÇIDAN ÇÖZÜMLENMESİ VE İNCELENMESİ 3

Burhan

                        
     ESERİN ADI : Sünuh (Kalbe ve aşka gelen ilk mana )
     Kağıtların üzerinde yazılanlar:
ç organlarım metalsi bir tat vermeye başladı. Zaman beni kavradıkça önce bacak aram metale dönüşen mekanik bir organ halini aldı, yavaş yavaş bedenime tırmanmaya başlayıp önce bağırsaklarımı, midemi ve akciğerlerimi tuttu. Metal tat mideye çok yakıştı da,akciğerleri saran metal kafes pek bir hüzünlü durdu. Bir kaç gündür kalbimin daraldığını hissediyorum.Önce sızıdandır dedim,sonra yutamadığım cümlelerden sandım.Oysa korktuğum şey başıma gelmişti bile.Kalbim ağırlaşmış civa taklidi yaparak şekil değiştirmeye başlamıştı.Beklemiyordum bunu sıra beyinde olmalıydı.Girinti çıkıntısına dolmalı,düşünmeyi durdurmalıydı. Aptal kalıcı bir gülümseme yapıştırmalıydı yüzüme. Buna alıştırmıştım kendimi ama kalbime cesaret edebileceği hiç aklıma gelmemişti. Cürete bak… "

GÖSTERGE : İnsan ,zemin,nesne ve renk
GÖSTEREN : Kadın ve hareketi, elbise,ip,kağıtlar, kağıda yazılan metinler,siyah,beyaz ve lacivert renk
GÖSTERİLEN : Yaşam ve ölüm arasındaki çizgi
                          Çaresizlik,bekleyiş ve tükeniş
                          Saflığın ve temizliğin simgesi olan beyaz
                          Hüznün, yalnızlığın ve sıkıntıların simgesi olan siyah
                          Sonsuzluğun , düşüncelerin ve sezgilerin simgesi olan lacivert
                          Boşluğa ve yalnızlığa itiliş
                          Dış dünyaya yabancılaşma
      Resme  bakıldığında göze ilk çarpan resmin tam orasında duran beyaz elbise giymiş ağzıyla asılı duran kadın figürü.Sonrasında lacivert renk bir zemin ve zeminin oluşturduğu yüzey ve boşluk hissi.Hemen ardından ipe asılmış üzerinde yazıların bulundu üç adet kağıtlar.Elbisesi uçuş uçuş duran kadının şematik ifadesi.Resimde görmekteyiz ki göstergeler özenle ve bilinçli bir şekilde kompoze edilmiş. Siyah-beyaz,yaşam-ölüm,güç -kolay gibi zıtlıklar kullanılmış.
      Metinde yazılanları okudum zaman bana verdiği mesaj kadının vücudunu ele geçiren meta duygularınıda ele geçirmiş.Kalbide dahil olmak üzere duygusal anlamda hiçbir şey hissetmemesine neden olmuş gibi bir durum söz konusu olabilir ve bu durum onu yalnızlaştırmıştır.Sadece metalaşmamış tek şey konuşma yeteneğini sağlayan dudakları kalmış gibi çünkü;ağzıyle tel ipte asılı duruyor ve dudaklarından güç alıyor ve bu onu dirençli yani güçlü kılıyor.Güçlüklere karşı bir direniş sergiliyor, karşıdan gelen olumsuzluklarla savaşıyor gibi.
    Aslında kendine ait olan her şeyi kaybetmiş gibi görünüyor ama başka bakış açısıyla yorumlarsak eğer birçok şeyi kaybetmiş gibi görünsede kaybedilenler zaten ona ait değildiler çünkü;hiçbir zaman onlara sahip olmamıştı.Yani kendisinin sandığı ama başkasına ait bir hayatı yaşamıştı belkide... Yazılanlar söyleyemedikleri olup düşüncelerine dönüşmüş metinler olabilir.Düşünceleride duygularına tercüman olmuş.Duygularıda kendi alışkanlılarıdır.
     Sonuç :Kadının vermiş olduğu bu mesajlar genele bir atıfta bulundurulursa belkide Kadının toplum için biçilen kültürel roller ve kalıplar gereği zaman zaman kadının toplumsal hayata karşı bir savaşıda olabilir.Eşitsizliklerin de ortaya çıkmasına sebep olan bir baş kaldırı niteliğide sergileyebilir.Sonuç olarak Dünya ötekinin diğerine yabancılaştığı soğuk bir gezegene dönüşüyor.



SİLEM TÜREDİ