Türkiye'de Yapılan En İyi Film Eleştirisi Cem Başeskioğlu'nun Dramatik Manevraları

Burhan
0
CEM BAŞESKİOĞLU


1972 doğumlu Cem Başeskioğlu, Marmara Üniversitesi Sinema TV bölümününden mezun olmuştur. Üniversite yıllarında çektiği “Dat Poenas Luidata Fides” isimli kısa filmi, Adana Altın Koza Kısa Film Yarışması’nda Öğrenci Filmleri kategorisinde mansiyon almayı başarmıştır. Başrollerde Işık Yenersu, Zeynep Eronat ve Fikret Kuşkan’ın bulunduğu ilk uzun metrajlı filmi “Sen Ne Dilersen”, Ankara Uluslararası Film Festivali’nde Umut Veren Yeni Senaryo Yazarı dalında kendisine ödül getirmiştir. 


1994 yılında  “Bak Kim Dansediyor”, adlı tiyatro oyununu yazan Başeskioğlu, Sevim Gözay’ın yönetmenliğinde Tiyatrokare ve Aksanat’ta sahnelenmiştir. 2008 yılında “Cin’sel Problemler” adlı oyununu sahnelemeye başlamıştır.

Derviş Zaim’in “Çamur” ve Handan İpekçi’nin “Büyük Adam Küçük Aşk” filmlerine ise kostüm tasarımcısı olarak destek vermesinin yanı sıra Başeskioğlu, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde uzun yıllar senaryo üzerine ders verdi.



İlk uzun metrajlı filmi, “Sen Ne Dilersen”, 17. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde, Umut Veren Yeni Senaryo Yazarı dalında ödül kazanırken, Zeynep Eronat, bu filmdeki Eftimiya rolüyle, Adana Altın Koza ve Ankara Film Festivali’nden En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülüyle döndü. “Merhamet” filminin senaryosu, Kültür Bakanlığı tarafından desteklendi ve Balkan Fonu’na seçildi. Aksanat’ta verdiği Kurosawa ve Jarmusch seminerleri yoğun ilgiyle karşılandı. Senaryo Danışmanlığını yaptığı ‘’Güzel Günler Göreceğiz’’ filmi, Altın Portakal’dan En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Kurgu ödülleriyle dönerken, danışmanlığını yaptığı diğer bir film olan “Elveda Katya”, Antalya Altın Portakal’dan, Halk Jürisi En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Müzik olmak üzere üç Altın Portakal’la döndü ve Frankfurt Film Festivali’nde En İyi Senaryo ödülünü kazandı. Ayrıca, senaryosu Birol Güven tarafından yazılan ‘’Mandra Filozofu’’ adlı projenin, senaryo danışmanlığını yaptı. 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde, İFSAK, Fotofilm Merkezi, Dijital Film Akademi’de uzun yıllar senaryo üzerine dersler verdi.  Dramatik Manevralar’da, senaryo ve yönetmenlik eğitimleri vermeye ve senaryo danışmanlığı yapmaya devam etmektedir. İstanbul Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi gibi kurumlarda, akademik düzeyde konferanslar vermektedir. ‘’Bir çeşit film kazısı’’ olarak nitelendirilen Film Okumaları ve ‘’Karşılaştırmalı Sanat Disiplinleri’’ adı altında, sinema ve diğer disiplinler arasındaki ilişkiyi çok boyutlu ele alan konferanslar vermektedir. Senarist ve Yönetmen olan Başeskioğlu’nun, ‘’Film Okumaları’’nı içeren kitapları, bir seri olarak yakında yayınlanacaktadır.

Cem Başeskioğlu İçin Yorumlar




Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)