Çocukluk (2014) Filmi

Burhan
0


Konu: 7 yaşındaki Mason’ın annesi ve kız kardeşi ile yaşadığı serüveni anlatıyor.
Yönetmen: Riçhard Linklater
Oyuncular:Ellar Coltrane
                    Patricia Arquette
                    Ethan Havki
                    Lorelei Linklater
Yapım Tarihi: 2014


Filminin Görüntüsel Anlamı
   Film başladığından Mason karakterini canlandıran Ellar Coltrane tam 7 yaşındaydı. Film bittiğinde ise kendisi 19 yaşında Üniversite okuyan bir delikanlı olmuştu.  12 sene boyunca birçok hayatın parçası olup ayrılıyor Mason. Filmin başında Mason’ın annesi, babası ile ayrılmaya karar verir. Mason ve kardeşi -yönetmenin kızı- Samantha ayrı yaşamaya başlar, baba da tüm film boyunca yani 12 sene boyunca sürekli onları haftasonu ziyarete gelip eğlendiren o adamı canlandırır. Mason’ın annesi 2 çocuğuna bakmak için birçok zorluğa katlanmak zorundadır. Bu zorluğu aşmak için bir üniversite hocası ile evlenir ama adamın yıllar sonra pis bir ayyaş olduğu anlaşılır. Anne de çocuklarına zarar gelmemesi için ondan ayrılır. Bu 12 senelik süreçte çocuklar sürekli okul değiştirirler. Anne bile her sene kendine yeni bir şey katmış şekilde karşımıza çıkar; hatta en sonunda üniversite öğretmeni olmayı başarır. Değişmeyen tek şey haftasonları gelen babadır. Filmde büyümesi gereken çocuklardır; anne sabit, olgun bir karakterdir, fiziki hiçbir değişim geçirmez, geçirmeyeceğini de biliriz; ama bu süreç içerisinde öğrenmenin, gelişmenin yaşı olmadığını görebiliriz. Birkaç yıl sonra anne tekrar birisi ile evlenir ve çocuklar için yeniden yepyeni bir hayat başlar. Fakat bu evlilik de uzun sürmez. Çocuklar sürekli bir değişimin parçasıdır, anne bir yere tutunmaya çalışırken onlar da annenin yanında sürüklenip dururlar. Ama görüyoruz ki azmedince ve zaman bırakınca her şey yerine oturabiliyor. Anne işlerini yoluna koymaya başarır. Mason üniversiteyi kazanır. Babaları biri ile tanışır, onla evlenir hatta çocuğu olur. Filmin sonunda azmedince her şeyin yerine oturabileceğini görüyoruz.
B)Gösterge Çözümlemesi
GÖSTERGE:Anne ,çocuklar, baba, zaman, hayatın akışı
GÖSTEREN:  Çocukların ve annenin hayatla mücadelesi ve çocuğun yıllar içerisindeki büyümesi.
GÖSTERİLEN:Bir çocuğun büyürken geçirdiği fiziksel değişim annenin çocukları için verdiği yaşam mücadelesi ve anne baba ile olan iletişimi   zaman içerisinde çocuğun yaşadığı olaylar sıksık okul değiştirmesi,baba ve annenin ayrı olmasına rağmen babanın çocukları ile olan iletişimi 12 yıllık bir sürede gerçeğin abartı olmadan ABD toplumunun yaşamlarını anlatması.
İdeolojik Açıdan Baktığımızda: Bireyin hafızasında kalanlar açısından baktığımızda filmle ilgili bir konuya daha değinmek gerekebilir. Çünkü filmde gördüğümüz ilk sahne (belki de Mason’ın hatırladığı ilk şey) bugünkü ABD’nin popüler kültüründen, günlük yaşantısına kadar etkileri her zerresine sinmiş 11 Eylül felaketinin neredeyse hemen sonrasına denk geliyor. Böylece Linklater bu projeyi herhangi bir dönemde gerçekleştirip herhangi bir çocuğun hayatına tanıklık edebilecekken, bir yandan da o felaketi sadece anlatılanlarla hatırlayabilecek bu çocuk vasıtasıyla onun kuşağının gelişimini gözlemleyerek izleyicisini ‘yeni Amerika’ yolculuğuna çıkarmış oluyor.
Tarihi Açıdan Baktığımızda: Popüler kültürden sonuna kadar faydalanan yönetmen, seyircisini  kendilerini eksik hissetmesin diye sanatın bir diğer güzel halini, müziği kullanıyor. Britney Spears’tan başlıyor, Coldplay’den devam ediyor ve sonlara doğru Lady Gaga’dan, Daft Punk’tan namelerle Mason’ın macerasına yaptığımız ortaklığı kendi maceramıza dönüştürmemize yardımcı oluyor.1980 ve 2000 li yılları dönemini filmde gerçekçi bir dille anlatıyor.
 Metafor ve Metanomi Kullanımı: ABD yaşam tarzı ve bir çocuğun gözler ününde büyüme hikayesi.
Sonuç: Sinema tarihinin yapılmış en enteresan, en zahmetli ve belkide en uzun sürede çekilmiş filmi diyebiliriz Boyhood için. İzlenilmesi gereken bir başyapıt olarak görüyorum filmi. Özellikle çocuğu olan aileler, kardeşi olan abi-ablalar ya da küçüklerle beraber büyüyen insanlar için çok şey ifade edecektir film. Gözümüzün önünde büyüyen çocukları izliyoruz 3 saat içinde. Farkında olmadan 12 sene gözlerimizin önünden akıyor gidiyor. Bir başlangıç ya da sonuç yok filmde; hayatın 12 senelik bir dilimini hatta bir insanın fiziki ve mental olarak en çok değiştiği seneleri izlettiriyorlar bize. 
                                                                                                          
                                                                               


Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)