CAMİLLE CLAUDEL(8 aralık 1864-19 ekim 1943)

Burhan
0
Fransız heykeltraş   Fransız şair ve diplomat paul clauddenin ablası .1882 de claudel bir atölye açtı  ve  aguste  rodinle tanıştı.1884 te rodinin atölyesinde çalışmaya başladı ve daha sonra sevgilisi oldu.claudelin   eserleri rodine    bağlansada    zamanla  daha iyi bir heykeltraş  olur  bunu bir  çok kişi  doğrular  .1905  yılından  itibaren  claudelde  akıl  hastalığı  baş  gösterir .rodini  fikirlerini  çalmakla  ve  öldürmeyi  planlamakla  suçlar.10 martta   kardeşinin  girişimiyle  akıl  hastanesine  yatırılır  .camille claudel  29 yıl akıl hastanesinde  kaldıktan sonra  19 ekim 1943  de   öldü  ve monferet  mezarlığına   gömüldü .
AÇIKLAMA
Film  boyunca   camillenin   sanatçı   olarak   kabul  görmeyi  korku  ve endişelerinin   anlayışla   karşılanmasını  ailesinin   yanına   dönmeyi  umması   ve kardeşi paul  claudelin   onu ziyaret  etmesini beklemesine   tanık oluruz  .
KATEGORİ
Biyogrofi,dram,2013,İstanbul film festivali
OYUNCULAR
Bruno Dumant,Emmanuel Kaufman ,Jean-luc Vincent,Juliette Binache
ÖZET
     Filmin   ilk  20 dakikası neredeyse   diyalogsuz  geçer  .camille  claudel hiç  konuşmaz  duyguları alınmış  ilkel   bir  insan  gibi  herşeye   tepkisiz   bütün   dünyevi  ihtiyaçlardan  ve zevklerden  koparılmış  buna   sanatta  dahil  bir sahnede   resim  yapmaya   başlarken  insani  bir   tepki   verdiğini   görüyoruz   ağlamaya   başlıyor   ve ondan   sonra   yavaş  yavaş   diyaloglar  artıyor   artık   daha   vahşi  bir   claudel  var  .kibirli  büyüklük  takıntısı  ve  eziyet  sanrısını  bir arada  taşıyışı  .
      Filmin  bir  sahnesinde  cludelin  ağlayarak  hastanedeki  delilerden  tiksindiği   ve onları  bir yaratık   olarak   hayal ettiğini   haykırdığı  sahne   arkadaşlık  kurmak  istemez    yapayalnız   durur .
       Ve  bir diğer ide    taşı  yerden alıp   izleme   sahnesi   hayalinde   taşı   sanatsal  bir nesneye  dönüştürmektedir  sanki  usta  bir  heykeltıraştır  izlediğimiz  sonra  taşı  atar ve  bir   daha da  sanatına   dönmez .
      Claudeli   mutlu  eden  bir  diğer  şey  ise  kardeşinin   onu   ziyarete    gelmesini   beklemek   kardeşi   claudele  üzülmektedir   ama  hiç  bir şey  yapmamaktadır  çünkü  hastanenin  ona yararı olacağı  kanısındadır   
      Claudel  çok  büyük  bir  sanatçı  kardeşide  bunu  biliyor  ama  herşeyin  onun  kibri  ve büyüklük  takıntısından   doğduğunu   düşünmekte   bunu  şu  sözlerle  ifade   ediyor  .A blasını n   delilik  denen  hadisede  olduğu   gibi   tam  anlamıyla     bir   çılgın  olduğu  ama  bunun iki  şekilde  kibir  ve korkuyla  kendini   gösterdiği   büyüklük  ve   eziyet   sanrısını   birarada   taşıdığını  belirtmekle    açıklık   getirmektedir.
       Sonuç  itibariyle  claudel  oradan  kurtulmayı   başaramaz  29  yılını  orada  geçirerek  vefat   eder  .cenazesine  ise  kardeşi  katılmaz monfaret  mezarlığına  gömülür.
GENEL  GÖRÜŞ
     Film  uzun  diyaloklara   yer  vermeyen  kısa   olay  örgüsüne   sahip.  Akıl   hastanesinden   önce  olanları  göstermiyor  .göstermesini   çok  bekledim   en  azında   eskiyi  hatırlayarak  bunu   göstereceğini  umdum   ama aklımda  bir  çok   soru  işareti  kaldı  acaba  claudel   gerçekten  haklımıydı  yoksa  bu  onun   paranoyasındanmı  ibaretti  . gerçek  bir  akıl  hastası  olabilir   yada  rodin  gerçekten  onu  yeteneğinden  beslenerek  onu  o  hastaneye  tıktı. Hep  rodini  suçluyor   ama  çok  sevdiği  kardeşi  ona   bu  hastaneyi  uygun  gördü.  O  ise   o  hastanede  bile  rodinin  onu   zehirleyip  öldüreceğinin   korkusunu  yaşıyor  .
      Film  buna  bir  açıklık   getirmedi   ama   öte  yandan   bu   gerçek   yaşanmış   bir  olay  ve   gerçeğin  ne  olduğu  belirsiz  .filmin  sadece   akıcı  olmayışına   kanaat   getirebilirim  daha  çok  zaman  olay  ve  diyalog  geçmesini  bekliyordum  bu  açıdan  pek  doyurucu  olmadı.  Tam  bir  biyografi  niteliğinde   deildi   sanatçının  hayatının   kısa  bir   kesitiydi   ve   çok  fazla  uzatılmış  sessiz  ve  olaysız   sahneler  vardı.

     Empati  bakımından  izlenmeye   değer  bir  film  olsada  pek  çok  bakımdan   zayıftı.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)