NUEVE REİNAS(DOKUZ KRALİÇE) FİLMİ ÇÖZÜMLEMESİ

Burhan
Dokuz Kraliçe

A)NUEVE REİNAS Filminin Görüntüsel Anlamı
Film akşam saatlerinde benzin istasyonunda iki dolandırıcının karşılaşmasıyla başlar.Benzin istasyonunda dolandırıcılık yaparken yakalanan  Juan meslektaşı Markos tarafından kurtarılır ve Markos ortağından yeni ayrılmıştır.Juan’a  iş teklif eder.İlk başlarda bu teklife sıcak bakmayan  Juan  kendini birden olayların içinde bulur Markos onu kandırmıştır.
Cafede otururlarken Markosa  bir telefon gelir.Arıyan kız kardeşi  Valeria dır.Juanla kız kardeşinin çalıştığı otele giderler.Eski dolandırıcı bir arkadaşı Markosa  çok değerli pullardan söz eder satmak istediğni söyler.Bu pullar filmede adını veren dokuz kraliçedir.Orjinalleri kız kardeşinde saklıdır ve abisi birebir kopyasını yapmıştır fakat çok hasta olduğundan  bu işi Markostan rica eder.Markos  bu ortaklıktan yüzde doksanlık bir pay ister ve Juan la ortak olup plana koyulurlar.  
Bu arada Markos ve kız kardeşi küstür.Markos  kendi ailesinide dolandırmıştır.
İkili planlarını gerçekleştirirken başlarından pek çok olay ve dalevere  geçer .Pulların birebir kopyalarını  çaldıran ikili  çareyi pulların esas sahibinin kapısını çalmakta bulur.Kadınla 250.000dolara anlaşırlar bu şekilde otelde anlaştıkları zengin iş adamına iki katı fiyatına satacaklardır.Bu arada karşılarına çıkan kişiler bu pastadan pay almak isterler.
Sonunda oteldeki iş adamyla bir araya gelirler fakat iş adamı Markos’un kız kardeşi  Valeria yı çok beğenmektedir ve ancak onunla bir gece geçirirse parayı vereceğini söyler.Valeria Markosun tüm gerçeği küçük erkek kardeşlerine anlatması şartıyla teklifi kabuleder. Gecenin sabahında bir çekle odadan çıkar.Fakat çekin yazıldığı banka batmak üzeredir.Filmin dikkat edilmesi gereken noktalarından bir diğeri de, bu bankanın batacağı bilgisinin önceden birilerine sızdırılması hakkında yapılan bir yorum. Ufak bir detay gibi görünen bu yorum, aslında büyük bir göndermeyi de barındırıyor içinde bana kalırsa. Asıl dolandırıcının kim olduğunun sorgulanması gerektiğini belirtiyor bu noktada. Doğrusunu isterseniz, batan bankaların sahiplerinin, borsayı maniple ederek halkın cebini boşaltanların, devalüasyondan, spekülasyondan önceden haber alanların –ki filmdeki alıcı filatelist, böylesi kirli bir adamın temsili sanki- yanında Marcos ile Juan bir nevi ahir zaman Robin Hood’u bile sayılabilir aslında.
 Fabián Bielinsky’nin ne üzücü ki son filmi olan Dokuz Kraliçe, Juan’ın film boyunca anımsamaya çalıştığı, finalde ne hikmetse bir anda anımsayıverdiği, filmde McGuffinvari bir niteliği de bulunan Rita Pavone’nin il ballo del mattone şarkısı eşliğinde nihayete ererken, damağınızda hayretler içinde bırakan bir tat bırakmış oluyor.

B)Gösterge Çözümlemesi
GÖSTERGE:  İnsan,duygu,yalan,risk,öfke,korku
GÖSTEREN:Hırsızlık,benzin istasyonu,müzik,yüzük,pullar ve para
GÖSTERİLEN:Aile,yaşanmışlık,maskelerin altında ki farklı yüzler,soygun,dram,oyun
Maskeler altında farklı yüzler dedim çünkü film tam bir ters köşe.Raydan çıkanları izleyenler ne demek istediğimi anlıycaktır.Film de kusursuz bir kurgu var.Son üç dakikası için bile izlemeye değer.En önemli gösterilen bu bence kim suçlu kim masum…
En iyi gösterge kesinlikle oyuncuların performansı bu da filmin sonunda anlaşılıyor.

C)Dizisel Ve Dizimsel Gösterge:
Birleşmek-Ayrılmak
Doğruluk-Yalan
Almak-Vermek
İnanmak-İnanmamak
Kalmak-Gitmek
Oynamak-Oynamamak
Filmin çözümlenmesinde oluşturulan bu farklılıklar verilmek istenilen mesajın öğelerini ortaya çıkarmaktır.Burda asıl dolandırılan kimdir ve ne için dolandırılmaktadır?Söz konusu bir intikam mı yoksa maceramı?

D)Kodlar:
Film de pul nesnesinin kullanılması ve başından beri hatırlanmayan şarkı belki de evrenselliği simgeliyor.Pullar asırlardır mektupların, bağların vazgeçilmezidir ve pullarla son bulan mektuplar kimbilir neleri anlatmaktadır tıpkı filmdeki gibi.Burda da pullar en temel rolü oynuyor oyunun başlaması için.Birden iflas eden bankada soru işareti bırakıyor ve bundan ekibin nasıl haberi oluyor belkide bu içinde bulunduğmuz adil olmayan sisteme bir gönderme…

E)Metafor ve Metonimi Kullanımı:


Pullar film de varılmak istenen, planlanan sonun bir parçasıdır.Mesafeleri bağlayan pullar Markosuda plana bağlamıştır.Juan ın filmin başından beri hatırlamadığı şarkıyı final de hatırlaması tesadüf değildir.Şarkı sevinci zaferi anlatmaktadır ve Juan istediği sona ulaşınca parçayı birden hatırlar.Banka iflasıda pilanlıdır ve çarka bir gönderme sayılabilir.