We Need To Talk About Kevin Filmi Çözümlemesi

Burhan
0

Kevin Hakkında Konuşmalıyız
 FİLMİN ADI   :We Need To Talk About Kevin

YÖNETMEN  :Lynne Ramsay

OYUNCULAR:Tilda Swinton
                        John C. Reilly
                        Ezra Miller
                        Ashley
                        Gerasimovich
YAPIM YILI   : 2011
TÜRÜ            :Dram/Aksiyon
                     FİLMİN ADI   :We Need To Talk About Kevin

YÖNETMEN  :Lynne Ramsay

YAPIM YILI   : 2011

TÜRÜ            :Dram/Aksiyon

                     
Yönetmen Lynne Ramsay açılış sahnesinde western müzikler kullanmış. Bu müzikler filmin üslubunu değiştirmiş ve farklılaştırmış. Bunun dışında açılış sahnesinde ağırlıklı olarak kırmızı renkler ve ağır çekimler kullanılmıştır. Film ABD ve İspanya’da farklı mekanlar ve zamanlar kullanılarak çekilmiştir. Aynı zamanda yakın çekimlerin çok sayıda kullanıldığı bir filmdir.  Filmin türü dram/aksiyon olmasına rağmen cadılar bayramı sahnesi, yolda araba kullanan Eva’nın gördüğü karşıdan gelen ve hızla değişen siluetler, yamuk maskeler ve  karanlıkta patlayan renkler ile adeta bir korku filmi sahnesini andırmaktadır. Yönetmen;  renk, mekan ve ışık kullanımı konusunda oldukça başarılıdır. Hem iç mekanda hem de dış mekanda kullanmıştır.

              Filmde güven duygusu eksikliği, boşluk, yabancılaşma, sıkışmışlık hissi , anlamsızlık vurgusu vardır.

              Yönetmenin oluşturmak istediği atmosfer terör, ölüm, korku, heyecan, aşk gibi farklı kavramlarla karşımıza çıkar.

               Kevin Hakkında Konuşma filmi çoğunlukla gezmeyi seven ve özgürlüğüne düşkün olan yazar Eva(TİLDA SWİNTON), babalık yönü zayıf olan Eva’nın eşi Franklin(JOHN C. REİLLY) ve Kevin üçlüsü arasında geçer.

              Eva tam anlamıyla gününü gün eden bir yazardır. İspanya’nın Valencia şehrinin küçük bir kasabasında düzenlenen bir festivalde istediği kadar eğlenen, istediği gibi seyahatler eden, hayatından memnun bir kadındır. Fakat Eva, bir gün hiç hazır olmadığı bir durumla karşılaşır ve çocuk sahibi olur.


Kevin ise doğuştan psikopat olarak gelir dünyaya. İlerleyen senelerde aklı ermeye başlayınca, annesinin aslında ona karşı içten içe nefret beslediğini hissetmeye başlar. Filmin akışı buradan Kevin’in 15 yaşına geldiğinde titiz bir çalışmayla, planladığı katliama kadar uzanır. Lisedeki arkadaşlarını, babasını ve kardeşini öldürür. Bunların hepsini annesini cezalandırmak için yapar.

           Filmin bazı sahnelerinde sadece görünene değil, görünenin arkasındakine yani görünenin ötesinde anlatılmak istenene de değinilmiştir. Mesela 5-6 yaşlarına kadar bez kullanan Kevin’in bez bağlama durumu yalnızca tuvalet eğitimi veya ilgisizlik olarak değerlendirilmemelidir. Çocuğun tuvaleti kullanmayı reddetmesinin nedeni anneyi cezalandırmak olarak da açıklanabilir.

           Filmde zıtlıklar da görüyoruz. Anlatı bu karşıtlıkların oluşturduğu neden-sonuçlar sayesinde kurulmuştur.

           İYİLİK-KÖTÜLÜK

           MUTLULUK-MUTSUZLUK

           SEVİLEN-SEVİLMEYEN

           ÖLMEK-YAŞAMAK

           KORKU-CESARET gibi zıtlıklar görülür.

                                                GÖSTERGE ÇÖZÜMLEMESİ

            GÖSTERGE  :  İnsan,Şehir,Nesne

            GÖSTEREN  : Ok, Kevin, Eva

           GÖSTERİLEN:Nefret,Gerçeklik,Ceza,Korku,Aşk,Terör.

Sonuç olarak; Kevin film esnasında ve sonunda sorunlu, sevgiden yoksun bir çocuğun bir psikopata dönüşümünü anlatır gibi görönse de dikkatle düşünüldüğü zaman anne olmayı kaldıramamış Eva’yı anlatıyor diyebiliriz. Yönetmen bu film ile ABD’deki sorunlu aile kültürü ile şiddet kültürünü aktararak böyle bir toplumsal sorunun mesajını vermiştir.

 





 
       

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)