DANS LA MAİSON (EVDE) FİLMİ GÖSTERGEBİLİMSEL FİLM ANALİZİ

Burhan
0



Gösterime giriş tarihi: 24 Mayıs 2013 (Türkiye)
Yönetmen: François Ozon
Film müziğinin bestecisi: Philippe Rombi
Oyuncu direktörleri: Sarah Teper, Leila Fournier
Ödüller: En İyi Senarist Dalında Avrupa Film Ödülü





Film bir okulda 16 yaşındaki bir öğrenci ve öğretmenin arasında geçmektedir. Fransızca öğretmeni olan germain' in öğrencilerinden bir kompozisyon yazmalarını ister. öğrencisi Claude'un ilginç  yazma yeteneğini farkeden öğretmenin öğrencisiyle arasındaki ilişkisi üzerinedir.Yazdığı kompozisyon bir evde geçmekte ve bu sınıftaki arkadaşını ve ailesi hakkında bir insanın gözlemleme açlığını çarpıcı bir gerçeklikle anlatmaktadır.
Filmin başında müdür okulun artık bir lise değil bir pilot lisesi olduğunu söylüyor ve bununla beraber farklı kültürlerde olan öğrencilere yeni bir üniforma takdim ediyor. Öğrenciler okula başlıyorlar ve filmde sürekli evde dahil karakterler üniformalıdır bu aslında bir nevi baskıcı, kötü, kalitesiz bir eğitim sisteminin bir etkisi olarak çarpıyor  gözümüze...
Claude' un öğretmeni Germain ona yardım eder ve yazdığı yazılar hakkında ders verir. Claude ise yazmaya devam etmek için Rafa'ya matematik çalıştırmayı teklif eder ve Rafa kabul eder artık evdedir. Rafa' babasından ve annesiden bahseder, onların gizli hayatlarından ve sıkıcılığından... 
Germain  karısının sanat galerisini sex shop olarak görüyor. Karısı galeriyi kapatılmasını istemez ve germain ve karısı çatışmalar yaşar.galerideki hitlerin  konu alınıp yapılmış resimler görülüyor.Ve galeriye gelecek olan ikizler,,,ikizler aslında aynı görünürler fakat farklı fikirlere sahiptirler.  
Bu arada Claude Esther 'e olan ilgisinden dolayı onunla bağ kurmaya çalışır ve esther' le beraber evde kalırlar ve suluboya resimler hakkında konuşurlar. Rafa iş hayatında sürekli sorunlar yaşayan bir karakter ve Esther unutuyor bu yüzden,,, 
Claude yazdığı her kompozisyonda öğretmeni Germain'le nasıl değiştirmesi yada neye müdahelede bulunacağı hakkında konuşurlar. Ona nasıl bir yol izlemesi gerektiğini nasıl çözerim sorusunu yanıtlamasını ister.

GÖSTERGE ÇÖZÜMLEMESİ
Okulun pilot lisesi olmasıyla öğrencilerin üniforma değişikliği yapılması aslında eğitimin gelecek nesilleri nasıl bir birey yetiştirdiğini işaret eder.burada tek tip aynı bireyler yetiştiğini gösterir izleyiciye,,, Fransızca öğretmeni Germain'in kendisinde olmayan yeteneği öğrencisinde görüp onun üzerinde öğretmenlik mesleğini sergilemek ister. sınıftaki karatahta bir nevi yine eğitimin içler acısı bir durumda olduğunu gösteren bir sembol gibidir. Claude arkadaşı rafa ile matematik çalışarak aslında onu bir nevi sömürüyordur dostluk adı altında.Claude'un rafa ve ailesi hakkında alaycı olarak yazılar  yazması gizliliğin açılması orta sınıf bir ailenin hayatını anlatarak toplumun değerlerine gönderme yapmıştır.
Germain karısının sanat gelerisini bir sex shop gibi görmesi, aslında günümüz sanatının modern sanatın nerede olduğu vurgular. Özel hayatların saygı görmemesi,
Filmde hikayeyi anlatırken içinde olması ve altarnatif bir gerçeklikle karşılaşıyoruz. 
Gösterge
Gösteren
Gösterilen
Okul
Öğrenciler
Lise
Edebiyat
insan
yetenek
Karatahta
Okulun düzeni
Eğitimin yanlışlığı
Matematik sınavı
İki oğlan
Dostluk sömürü
alay
Aile
İnsanlar arasındaki sınıf farkları
gizlilik
yazılar
Gizlilik işgali
Röntgencilik tabiri
Altarnatif gerçeklik
Gençlik endişesi
Asarak intihar
insan
Gelecek neslin ölümü
Sanat galerisi
sanatçı
Sanat,modern sanat
Karı koca ilişkisi
öpücük
Aşağılama
En iyi arkadaş
Ev ödevi
Arkadaş ilişkisi
Öğretmen öğrenci ilişkisi
Sınıf
Genç çocuk
üniforma
öğrenciler
Saradan insanlar,tek tip yetiştirme anlayışı
Sınav kağıtları
Öğrenciler
Gelecek neslin ne durumda olduğu
Gizlilik
İnsan
Saygı










































DİZİSEL VE DİSİMSEL GÖSTERGE
Filmde bulduğumuz zıtlıklar fimi oluşturan kavramlar diyebiliriz sanırım. Bunlar;
Genç
yaşlı
Sıradan
Farklı
Siyah
Beyaz
Gerçek
Hayal
Gizli
Açık
Öğretmen yaşlıdır ve olgundur öğrencisi ise gençtir ve olgun bir birey değildir.Claude sıra orta sınıf bir kadını anlatıyor çünkü kendisini faklı görüyor ve sıradan olanları gözlemliyor. Öğrenciler için ak-kara koyun gibi bir benzetme yapıyor öğretmen. filmin Öğretmenin yazıya müdahelede bulunmasıyla bir gerçeklik ve hayal arasında gidip geliyoruz. 
KODLAR

Eğitimin gelecek nesiller üzerindeki büyük etkisini, ve eğitimin niteliksiz bireyler yetiştiren kurumlara dönüştüğünü gözler önüne sermektedir. toplumsal değerlerin ve ahlakın değişimine de etkisi olduğunu anlatmıştır.






Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)