The Dark Knight ( Kara Şovalye )

Burhan
0

The Dark Knight ( Kara Şovalye )


            Biliyor musun neyi  fark ettim ? Her şey plana göre gitse kimse paniklemiyor  . Yarın basına, bir çete üyesi vurulacak  veya bir kamyon dolusu asker havaya uçacak desem kimse paniklemiyor  . Ama küçük bir belediye başkanı ölecek  desem  herkes kafayı yiyor  . Biraz anarşi mevcut düzeni sarsınca her şey kaosa dönüşüyor .
     " Ben kaosun elçisiyim ...."     Kaos neye dayanır sence  ?    
"Adildir" 



             Kaos adildir çünkü; Bundan toplumun tüm kesimi eşit derecede etkilenir  . Lakin  burada Joker'in  tavrı , daha çok modern hukuk ve devlet sistemine karşı olmasından kaynaklanmaktadır. Her türlü otoritenin reddi ve toplumsal nesnelliğe dayandırılmayan bir otonomi kavrayışını dile getirmek , bir anlamda yaptığı zekice planlarla otoriteyi  ve otoritenin hizmetkarı olan  Batman'i köşeye sıkıştırmaktır . Tabi bunu yapmanın ona ayrıca heyecan  vermesini , anarşist planlarını uygulamaya koyarken bundan son derece zevk aldığını da  belirtmemiz gerekir .



Joker'in Kimliği "

               The dark knight filmi bir puzzle ise ,bu puzzle'ın en büyük parçası şüphesiz Jokerdir .
Heath Ledger'in inanılmaz performansı  adeta hafızlara kazınmıştır .Sinema tarihine geçmiştir . Gelmiş geçmiş en iyi 10 performans  arasına girmeyi başarmıştır . Bu aslında onun ,yani Joker'in filmidir.
               İsmini destekler nitelikte çok güçlü mizah yanı da bulunan Joker:  acımasız, ürkütücü ve delilikle aşırı zekanın kesiştiği o ince çizgide duran , anarşist ruhlu bir karakter olarak çıkıyor karşımıza . Aslında O ,tüm toplumun bir dışa vurumu, bir başkaldırıdır. Filmin "taglines"ı olan " Why so serious"u   ilk duyduğumuz  , yüzündeki  yaranın nasıl olduğunu anlattığı ,doğruluğu muallak olan çocukluğundaki  trajik hikayesi , karakterin tinsel yapısının çözümlemelerinden  bir kısmını gözler önüne seriyor.Her ne kadar belli bir travmaya maruz kalmış kişilik hissiyatı versede Joker ,suçu farklı bir eylem olarak ele alıyor . Milyonlarca doları yakıp " Bu şehre daha klas suçlular lazım, tek önemsediğiniz şey para " diyerek kendini ve vizyonunu diğer suçlulardan başka bir yere konumlandırıyor.



" Filmin Kurgusu "

            Christoper Nolan , zeki kimliğini burada da fazlasıyla göstermektedir .Öyle bir kurgu masası oluşturmuş ki,  muazzam bir dakiklik . Sanki kronometreye bağlamışcasına  olaylar örgüsünü neredeyse hatasız bir şekilde kurmuştur.   Filmin isminden de anlaşıldığı üzere hikayeyi  bambaşka bir seviyeye taşımıştır. Bu hikaye klasik Batman hikayesi değildir . İşin ahlaki boyutunu , hukuksal ve toplumsal yapısını ,suç ve cezayı  betimlemekle kalmamış, derinlemesine bir tahlil yaparak olayların orijinine  inmiştir. Nolan , tüm bunları yaparken filmi çok güzel bir görsel şölene çevirmiştir . Filmde olağanüstü çekimler vardır . Bazı sahneleri  maliyeti bir hayli yüksek olan IMAX kameralarla çekmiştir. Filmdeki hastane patlatma sahnesi tamamen gerçektir .



Suç ve ceza :  

           İlk zamanlar hırslı bölge savcısı Harvey Dent'in suçluların üzerine cesurca gidişini ve onları köşeye sıkıştırdığını görürüz. Gotam City'de herşey yolundadır .  Dolayısıyla kamuoyu bundan pek memnundur. Ancak bu durum köşeye sıkışmış cırmalayan kedi misali ,suç örgütlerini başka arayışlara iter . Joker ile işbirliği yapmak zorunda kalırlar .Joker'in sinsice ve dahice planları yavaş yavaş eyleme dökülür .İlk hedef doğal olarak kanun adamlarıdır . Eylemler mükemmel zamanlamalarla gerçekleşir . Başlangıçta Harvey Dent ve emniyet amiri Jim Gordon için iyi giden işler, tersine dönmeye başlar .
Hiçbir suç cezasız kalmasa da , hiçbir ceza da diğer bir suçu tetiklemekten vazgeçmez .

 


 Batman'in kimliği 

          Batman yasa dışıdır . Her ne kadar sistemi ve toplumsal huzuru korumak adına işler yapsa da, yasaların tıkandığı veya otoritenin zayıf kaldığı yerlerde olaylara mudahil olmaktadır .  Bir sahnede Joker, Harvey Dent'in yetki alanın sınırlı olduğunu  fakat Batman'ın yetki alanının olmadığını dile getirir.  Film, bu açıdan Batman'in varlığını da sorgulamaktadır .
 (İnsanlar, dünyanın onlara izin verdiği ölçüde iyidirler. İşler çığırından çıktığında, sözde medeni geçinen bu insanlar, birbirlerini yiyecek. ) "The Joker"
Alişan ŞAHİN

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)