Family Life(1971) Filmi İncelemesi

Burhan
0
Family Life
 A)Gösterge Bilimsel Çözümleme

Filmin Öyküsü
Düz Anlam Gösterenleri
1)Çerçeveleme
2)Işıklandırma
3)Renk
4)Mekanlar
5)Giysi ve dekor
6)Efekt ve müzik
7)Kurgu ve geçişler
8)Kamera hareketleri

Düz Anlamın Gösterileni

Filmsel öyküye yan anlamsal yaklaşımlar

Sonuç

Göstergebilimsel çözümleme üzerine
Filmin Adı:Family Life(1971)
Filmin Öyküsü
Orta gelirli bir ailenin tek kız çocuğu olan Charlize,19 yaşındadır.Bir ilişki sonrası hamile kalan Charlize  ailesi ile bazı zorluklar yaşar.Aile bebeğin alınmasını ister.Babası olmayan bir bebek dünyaya getirmenin o ailenin itibarının zedeleneceğini düşünerek aile bebeğin alınması için doktora başvurur.Bunca sorunlarla başa çıkmak için çabalayan  Charlize’nin psikolojisi bozulmaya başlar.Ailesini kendi hayatını kendisi istediği gibi yaşamaya zorlar.Ailevi sorunları sürekli devam etmektedir. Ailede baskın bir baba ve onu destekleyen bir anne vardır.

Düz  Anlamın Gösterenleri

1)Çerçeveleme:
Filmin tümünde boy çekim ve genel çekimlerin sayısının fazla olduğu görülmektedir.Bel çekimler 3. Sırada gelirken yakın,diz ve omuz çekimlerine yer verilmiştir.Doğa ile ilgili çekimlerde vardır.

2)Işıklandırma

Filmde doğal gerçeğe ,konuya ve sinematografik anlatıma uygun doğal ışık vardır. Özel ışık sahneleri gece,gündüz de özel ışıklandırma yöntemi  görülmektedir.


3)Renk

Genelde kullanılan renkler açık tonlar ve kahvenin tonları kıyafetlerde sıkça görülmektedir.Makyajda ise özel bir renklendirmeye başvurulmamıştır.

4)Mekanlar

İç Mekan:Sık olarak yemek masası ve genç kızın odası yer almaktadır.
Dış Mekan:Cadde ve yer yer doğadan görüntüler.

5)Giysiler:Dönemin çizgisini yansıtan tasarımlar kullanılmıştır yüksek bek etekler ve ceketler kullanılmıştır.Özel bir  tasarım yapılmamıştır.

6)Efektler ve müzik:Filmin başında ve sonunda klasik müziğe yer verilmiştir.Müziğin fonda kullanımı azdır.Dramatik etkileyici sahnelerde kullanılmıştır.

7)Kurgu ve geçişler:Filmde görüntü geçişleri kesme,kararma şeklinde olmuştur.Kesme ile geçişler daha fazladır.Kesme anlatımın doğallığına yardımcı olmaktadır.Filmde kurgusal anlatım yollarına başvurulmuştur.Genelde çoğu sahne uzun ve ağır tempoludur.


8)Kamera hareketleri:Kamera nesnel anlatım ile olayı izler.Görüş açısını değiştirmek için kaydırmalar yapar.Oyuncuların hareketleri ile senkronoze değildir.Başlangıçta olayın yaşandığı cadde çekimleri vardır.Sonda ise yakın çekimden uzağa doğru çekime yer verilmiştir.
Filmsel öyküye yan anlamsal yaklaşımlar
Filmdeki mekan karakter göstergelerine baktığımızda yan anlamları şöyle sıralamak mümkün:
Tek mekan(mekanda sınırlılık) Dış dünyadan soyutlama
Kızın evi ve doktor odasında geçer.
Tek genç kız:Genç kızın hiç akranı yoktur. Kızın hamile olması ona değişik bakış açıları anlamı taşıyor.Annenin baskısı vardır.
Hamilelik:Cinsel arzunun nesnesi
Charlize: Baş karakteri canlandıran genç kız(kurban)
Baba:Baskıcı bir tip.
Anne: Babaya destek veren bir kadın
Psikoanaliz ve Family Life(1971)
Siyahbeyaz cadde görüntüleriyle başlar.İsimler görüntüye bine daha sonra.Yönetmen daha başlangıçta filmin farklı bir boyutta izlenmesi kişiyi genç kızın yerine koymayı başarmıştır.Baş karakter genç kızdır ve tüm baskılar yaptığı hatanın aileye getireceği lekeden çıkmaktadır.
Sonuç:Film süresince aileden büyük bir baskı gören genç kızın dramını yansıtır.


Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)