Carla'nın Şarkısı Filmi İncelemesi

Burhan
0

A.FİLMİN GÖRÜNTÜSEL ANLATIMI

Film bir aşk hikâyesini anlatmakla beraber Nikaragua da askeri diktatörlere karşı verilen savaşın ve mücadelenin, abd ve Avrupalı devletlerin oyunlarını, insanların hayatlarını nasıl zorlaştırdığının bir hikâyesidir.
 İngiltere de yasayan umursamaz, çılgın ve kendi halinde bir otobüs şoförünün (George) otobüste gördüğü bir kadına(carla) olan bağlılığını anlatmaktadır. Otobüs şoförü yani George, carlanın peşinden giderek bambaşka bir hayatın içinde bulmuştur kendini. Film iki bölümden oluşur. Carlanın hikâyesi İngiltere’de başlar ve Nikaragualı gerillaların arasında biter. Nikaragua göçmeni olan carla, eski bir sandinist gerillasıdır. Filmin birinci kısımda George ile aralarında bir ilişki baslar. İkinci kısımda ise George, carla ile Nikaragua’ya gider ve carlanın geçmişindeki yaşadıklarına destek olur. aşkin tutku ile emek arasındaki hassasiyet vurgulanmıştır. Film; aşk, savaş, özgülük, emperyalizm, sömürge, ülke politikaları gibi temaları trajik bir şekilde işlemiştir. Film 1996 yapımıdır ve süresi 118 dakikadır.
Başrolde oynayan carla geçmişinde yaşadığı savaşı ruh haline yansıtmıştır. İçine kapanık psikolojisi bozula ve bunun sonuncunda iki defa intihara başvuran bir karakteri yansıtmıştır. Zaman zaman yanında bulundurduğu Nikaragua doğa resmi ona özgürlüğünü geçmişini özlemini ifade etmektedir. Carlanın sakladığı mektuplar sevgilisiyle olan aşkını beraber yazdıkları ve söyledikleri şarkıları simgelemektedir.
Nikaragua kentinin eğitime olan ilgisi yaşlı ve genç insanları okuma yazma öğrenmeye gelmesi ile belirtilmiştir. Filmin son sahnelerine doğru Sokakta Amerikan bez bolu oynayan çocukların savaşın, sömürgenin bir parçası olmadıklarının hiç yoktan oyunlarında özgür olabildiklerini belirtir niteliktedir.



B.   GÖSTERGE ÇÖZÜMLEMESİ 
  GÖSTERGE
      İnsan
      Ülke
      Aşk
      Politika
      Müzik
      Doğa

   GÖSTEREN
     George-Carla
      Nikaragua
      Sevgi-Emek-Mücadele
      Sömürge
      Mektup
      Resim(Nikaragua)

   GÖSTERİLEN
    Çılgın-Gizemli
    Özgürlüğünü kazanmaya çalışan bir ülke
    Aşk-Tutku-umut
    Baskı-zulüm
    Aşkla yazılmış ve söylenen şarkılar
    Doğa güzelliği



C.   DİZİSEL VE DİZİMSEL ÇÖZÜMLEME
Kadın-Erkek
Özgür-Özgürlüğü Kısıtlı
Umut-Umutsuz
Tutku-Tutkusuz
Mücadeleci-kolaycı
Kuvvetli-Kuvvetsiz
Zengin-Fakir


D.  KODLAR
İki farklı ülkenin kültürünü taşıyan ve iki insan birbirleriyle olan iletişimini, bağlılıklarını, sevgilerini işleyen film evrensel bir bakış açısı getirmiştir. Aşkı; savaşla, mücadeleyle, ülke çıkarlarıyla ve temiz halkın mücadelesiyle anlatmıştır.



E.   METAFOR VE METONİMİ KULLANIMI 

Filmde iki insanın serüvenini, birbirlerine ne kadar toplum olarak uzakta olsalar birbirlerini anlayabildiklerini ifade etmektedir. Aşk ve savaş kavramı birbirleriyle özdeşleşmiştir. Filmde George ve carlanın aşkı, umudun, savaşın, mücadelenin bir metaforudur. Metonimik anlamda, evrensel özgürlük, evrensel aşk kavramları işlenmiştir.



Filmi izleyebileceğiniz adres : http://www.youtube.com/watch?v=x6RfkU8wX7M

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)