Atlarıda Vururlar(They Shoot Horses Don’t They) Filmi İncelemesi

Burhan
0

Filmin  Adı:      Atlarada Vururlar(They Shoot Horses Don’t They)
Türü:                   Dram
Yapım:               1969  ABD
Yönetmen:       Sydney  Pollack
Oyuncular:       Jane Fonda,Michael Sarrazin,Susannah York,Gig Young,Red Buttons.


Göstergebilimsel Çözümleme


a)Görüntüsel Anlatım

       1930’ların ekonomik bunalımla boğuşan Amerikası'nda  Gloria ve Robert yaşanan bunalım döneminin tükettiği, hayattan umutlarını kesmiş, çaresiz iki insandır.Filmde Robert’ın hayatı 2 zamanlı anlatılmaktadır.Robert’in çocukluk döneminde atlara olan sevgisi ve bağlılığı filmde dikkat çekmektedir.

       Bir gün ünlü bir aktris olmanın hayalini kuran Gloria ile Hollywood'ta yönetmen olma çabaları başarısızlıkla sonuçlanan hiç ummadığı bir anda Robert'ın yolları kesişir. İkisi de umutsuz durumda olan bu iki genç, dans maratonuna katılmaya karar verirler ve yarışmaya alınırlar. Çiftlerin kazanmak için durmaksızın dans etmesi gerektiği bu insanlık dışı yarışmada, Gloria ve Robert ne olursa olsun ümitsizlikle dolu hayatlarında son bir umut olarak sarıldıkları bu yarışmadan vazgeçmeyecekler ve yarışmanın bütün acımasızlığına rağmen ayakta kalmaya çalışacaklardır.Yarışma başlar ve yarışmacılar durmadan aralıksız dans ederler 2 saatte bir 10 ar dk arayla ihtiyaçlarını giderirler.Robert yarışma başlarken çalan ilk siren sesinde kendini mahkum gibi hissetmeye başlar.Tüm yarışmacıları atlara benzetir.Yarışmacılarda atlar gibi acımasız bir maraton halindedirler.Atların yarışmada 2 dizi yere birden değerse yarışmadan çıkarılırlar.Bu durum dans maratonundaki insanlar içinde geçerli bir kuraldır.Yarışmacılara günde 7 öğün yemek verilmektedir.Fakirlik ve çaresizliğin pençesindeki işsiz insanların kimisi yarışmaya sırf günde 7 öğün yemek için katılmaktadırlar.Zengin insanlar kapitalist sistemin acımasızlığıyla birlikte hergün tribünleri doldurup fakirlerin para için dans etmesini izlerler.Tek amaçları sefillik görmektir.Fakirlerin acılarından, bitkinliklerinden,yılgınlıklarından,sefilliklerinden zevk almaktadırlar.Gloria bu korkunç ve yıpratıcı maratonda Robert’la birlikte son ana kadar dans eder fakat yarışma 2.ayına girdiğinde yarışmacılar arasında esen kuşku,belirsizlik ve güvensizlik rüzgarları olayları kontrolden çıkarır.Aylar sonra umutsuzluğu daha da artan Gloria kazanabileceği paranın çoğunun yarışmada tükettiği ihtiyaçların borcuna gideceğini öğrenince yarışmadan çekilir ve Robert’tan yaşadığı bu ızdıraba son vermesini,kendisini vurmasını ister.Robert hiç düşünmeden Gloria’yı vurur.Çünkü Robert’a göre sakatlanan ızdırap çeken atlar da bu şekilde vurulur.


b)Gösterge Çözümlemesi

Gösterge:
At
Zengin insan
Fakir insan
Yarışma
Ülke

Gösteren:
Robert ve Gloria
Amerika
Tribün,Pist
Maraton

Gösterilen:
İşsizlik
Sefillik
Kapitalizm
Ekonomi
   
 İnsan göstergesi olarak kapitalist ve işsiz sınıf vurgulanmaktadır.Filmde Kapitalist insanın,korkunç ve acımasız dans maratonundaki sefil,bitkin yılgın insanları izlemeleri onların bu sefilliğine para dökmeleri anlatmaktadır.        Yarışma,tamamen kapitalizmin acımasızlığını anlatır.Fakir  insanlara hayvan gibi davranıldığı gösterilir.Zengin insanlar, 1930’ların ekonomik bunalımıyla boğuşan Amerikası'nda  krizden  hiç etkilenmemiştir  ve etkilenen insanların sefilliğinde haz duymaktadırlar.

c)Dizinsel Çözümleme

Bu başlık altında ikili karşıtlıklar verilmiştir.
Zengin-fakir
Güçlü-güçsüz
İşsiz-çalışan
Kuşku-güven
     Filmin çözümlenmesinde oluşturulan bu farklılıklar  verilmek istenen mesajın öğelerini ortaya çıkarmaktadır. Mesaj acımazız dans maratonunda kapitalistlerin görmek istediği sefilliği gözler önüne serer.

d)Kodlar
    
 Filmde kullanılan başlıca kodlar dizinsel çözümlemede belirttiğimiz göstergelerdir. Kapitalizmin gücü,fakir işsiz insanların  sefilliği ve bu kaostaki kuşku ve güvensizlik  filmde kullanılan başlıca kodlardır.

e)Metafor ve Metonimi Kullanımı
  
  Metaforik anlamda işsiz,sefil,güçsüz,fakir insanlar ihtiyaçları için girdikleri bu dans maratonunda atlara benzetilir  ve hayvanlara gösterilen muamele bu insanlara gösterilir.Robert filmin sonunda bu maratondan bitkin düşmüş, ızdırap  çeken Gloria’yı  tıpkı atların öldürüldüğü gibi öldürür.
      Metonimik anlamda kapitalistlerin tribünlerde yani pistten yukarda bulunmaları piste hakimiyetlerini gösterir.Yarışmacılara hakim pozisyonlarıyla zenginlikleri ve güçleri söz konusudur.


                                                             
Filmi İzleyebileceğiniz adres :   http://www.izlebizle.net/atlari-da-vururlar-filmini-izle.html

diğer film incelemelerimiz için tıklayınız :
http://filmanalizcileri.blogspot.com/search/label/Film%20%C4%B0ncelemeleri

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)