BLACK Filmi İncelemesi

Burhan
3

BLACK


Sanjay Leela Bahansali’ nin 2005 yapımı BLACK filmi, hayatını karanlıkta yaşamaya mahkum sağır ve kör bir kızın öğretmeni sayesinde başarabildiklerini dramatik bir şekilde anlatmaktadır. Bu film için klasik bir anlatıdır diyebiliriz. Çünkü bir olayla diğerleri arasında mantıksal ilişkiye dayanan bir olay örgüsü var,öykünün odak noktası karekterlerdir ve filmin sonunda mutlu bir kapanış yer almaktadır. Öyküye dayalı bir anlatı kullanılmıştır.Bu film anlatısını tamamen ana karekterin yaşam öyküsüne odaklamıştır.

Öykü, olayın son günlerinden başlayıp bir dizi geriye dönüşlerle oluşturulmuştur. Olay örgüsü zamandizimsel sıraya göre ilerlememektedir. Filmde öğretmenin ortadan kaybolduğu 12 yıllık süre ve Michelle’in 8 yaşına gelinceye kadar ki dönem açıkta bırakılmış.Öykünün aktarılma biçiminde, olaylar ana karekterin sesiyle oluşturulmuş, olay örüntüsünü düzenleyenin söz konusu karekter olduğunu anlamamızı sağlayan bir dış ses  kullanılmıştır .Olay örgüsü belli bir yönde belli bir hedef  doğrultusunda ilerlemektedir.Öykünün ilerlemesi sırasında dikkat çeken en önemli teknik öge ış ığın kullanılış biçimidir.

Ana karekterlerden biri olan Michelle bebekken görme ve işitme yetisini kaybetmiştir.

Varlıklı Hintli bir ailenin ilk çocuğudur. Sekiz yaşına gelen kızın kendisine ve çevresine zarar verdiğini düşünen aile (baba!) bu sorunu çözmeye yöneliyor. O, ya akıl hastanesine gidecektir ya da bir öğretmenden yardım alacaktır. Babasının iyileşeceğine inanmamasına rağmen annesinin ısrarı üzerine öğretmeni denemeye karar verirler. İşte bu andan itibaren filmin asıl teması olan AZİM, İNANÇ ve SABRIN neleri başarabildiğine tanık oluyoruz. Kızın anneyle, babayla, öğretmeniyle ve kız kardeşiyle (kıskançlık, sevgi) olan ilişkileri olay örgüsü içinde çeşitli şekillerde vurgulanmıştır.

Film temelde iki karekter üzerinde odaklanmaktadır. Michelle ve Öğretmeni Debraj. Bir okulda 30 yıl çalıştıktan sonra yeterince değer verilmeyen biri olan Debraj, Michelle’i kendisini ispatlamak için bir fırsat olarak görüyor. Bu karekterler azmi, inancı ve sabrı temsil etmektedirler.

 

Bu filmde nesnel görüş noktası kullanılmıştır. Genellikle olayları kişilerin öznel bakış açısından izlemiyoruz. Film, ana karakteri arkadan alan aşağıdan yukarıya ve karanlığın içinden aydınlığa doğru baktığımız derinlikli bir genel çekimle başlıyor. Bu sahnede dikkat çeken bir paradoks var. Sağır ve kör birisinin bol ışıklı yüksek pencereler önündeki masada ışığa karşı oturması ve sağ üst tarafında büyük bir rüzgar çanının bulunması…Mizansenin bu şekilde hazırlanması ışığın ve karanlığın izleyiciye hissettirilmesi olabilir mi? Filmdeki iç mekanlar öylesine büyük ve yüksek tavanlı ki amaç boşluk ve hiçlik duygusu oluşturmak mı?

 

Filmi izlerken izleyici kendisini ana karakterin yerine koyup bu duyulardan yoksun olmanın nasıl bir şey olduğunu hissedebilir. Bu mekan içinde çok sayıda yine büyük boyutlarda heykeller tablolar dikkat çekiyor. Dini simgelere çok fazla yer verilmiş, evin dışında haç figürü, bir sahnede kızın arabanın camının buharına haç çizmesi, evin içinde büyük Meryem ana tablosu vb.) Evin içindeki odalarda kendinizi sanki büyük bir kilisenin içinde gibi hissediyorsunuz. Kiliselerinde bu şekilde büyük ve yüksek tavanlı yapılmasının nedeni insanın kendisini Tanrı karşısında çok küçük ve aciz hissetmesini sağlamaktır. Evin içindeki birçok sahnede büyük karanlık salonlara, yüksek büyük camlardan ışığın mistik bir şekilde girdiği görülüyor.


Black 

Çekimler, genellikle uzak genel çekimden, yüzler veya ellere odaklanan yakın plan çekime geçiyor. Kesmeler görüntünün kararmasıyla oluşturuluyor. Hatta ilk sahnede olay dış sesin anlatımı ile sürerken görüntü kesiliyor ve oldukça uzun bir süre karanlığı izliyoruz. Karanlığın ardından kameranın aşağıdan yukarıya doğru genel çekim yaptığı (ana karekteride içeren) kilise görüntüsü ile devam ediyor ve son sahnede yine aynı kilise görüntüsü ile noktalanıyor. Çekimdeki görüntülerin tonları genellikle siyah-beyaz ağırlıklıdır. Renkli çekimlerde de parlak renklere pek rastlamıyoruz. Film hız olarak yavaş sayılabilecek bir hızdadır.


 

Bu filmde dikkat çeken bir noktada filmin hintli bir ailenin dramını konu edinmesine rağmen, ailenin yaşadığı mekanlar, giysileri, konuşmaları, yeme içme tarzlarının hiç biri hint kültürünün ürünü değil. Bu da hindistanın 1500 lü yıllardan başlayan ve 250 yıl kadar süren sömürge olmasından kaynaklanıyor olabilir. Sömürgeciliğin ülkede az miktarda olumlu (Kadının kocasının ölümünün ardından kendisini yakma geleneğinin kaldırılması için çaba sarfedilmiş,modern hayatla tanışma vs..) daha çokta olumsuz etkileri olmuştur.



Toplumun engelli bireylere karşı bakış açısının, engelli insanların kendilerine karşı tavrının; ‘’azim’’,’’inanç’’, ‘’sabır’’ ve ‘’imkansız’’ kavramlarının sorgulanıp analiz edilmesi açısından kayda değer olduğunu düşündüğüm bir film diyebilirim.

 

Yorum Gönder

3Yorumlar
  1. Geçenlerde Benim Dünyam adında 25 Ekim’de vizyona girecek olan Uğur Yücel ve Beren Saat’in oynadığı filmin fragmanını izleyince dumura uğradım. Ortada resmen bir hırsızlık söz konusuydu. Black filminin Türkçe dublajlı halini izler gibi hissettim kendimi. Birebir kopyalamışlar. Yeniden çevrim (remake) filmlerle alakası olmayan tamamen kopyala yapıştır yöntemi. Önce Özcan Deniz Güney Kore yapımı Hatırlanacak Bir An filmini kopyala yapıştır yöntemiyle Evim Sensin diye bir ucube meydana getirdi. Şimdi de kendisinden hiç böyle birşey beklemediğim Uğur Yücel yine aynı yöntemi kullanıyor. Bunun adına sanat hırsızlığı denir. Biz tepki göstermezsek başımıza daha çok gelir.
    Ayrıca Hintli yönetmen Bhansali, Beren Saat ve Uğur Yücel’in oynadığı film için “Filmimi uyarlamamışlar birebir kopyalamışlar, bunun adı hırsızlık”‘Derin bir araştırma yaptığımızda senaryonun tamamen
    intihal(çalıntı)olduğunu gördük’ dedi. TEPKİMİZİ HAYKIRALIM ARKADAŞLAR….

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim sanattan anladigimz hiesizlik sarkilarin ve filmlerin hepsi calinti

      Sil
  2. Biz ancak onlardan birebir kopyasını alır yapıştırır ve bunada sanat deriz e bravo yani

    YanıtlaSil
Yorum Gönder